Hyttsill

Igår fick jag vara med om något nytt för mig som är en gammal tradition i Sverige. Hyttsill. I glasbruken förr brukade glasblåsarna värma sin mat i ugnarna efter arbetsdagen. De använde faktiskt kylugnarna, som "bara" håller ett par hundra grader till skillnad från smältugnens dryga tusen. Även luffare fick ibland komma in och värma sig samt äta. Glasblåsarna har minskat rejält till antalet, luffare (som ett ganska acceptabelt och ok livsval) har försvunnit men traditionen lever kvar. Nu kommer mestadels turister på hyttsill. Det ingår mat och underhållning, man får se glas blåsas samt prova på det själv. Dessutom fick vi testa att gravera glas. Shoppen håller öppen men extra rabatt också - såklart. Det var riktigt trevligt och jag blev nöjd med inköpen. Graveringen blev också riktigt lyckad! Godast? Den mest småländska delen av allt - ostkakan med grädde och jordgubbssylt!

Kommentera här: